^_^

Monday, May 18, 2009

List peralatan coklat

Saya telah berjaya berkongsi ilmu membuat coklat kepada beberapa individu.. Hehe tapi saya baru nak buat listing peralatan yang meraka perlukan..
  1. kitchen scale : seperti yang ada dalam posting saya sebelum ni atau pun scale manual juga boleh..tapi scale saya tu murah je..tak sampai RM50 pun..

  2. stainless steel mixing bowl : oleh kerana pembuatan choc berkaitan dgn haba..haruslah peralatan menampungnya itu turut react dengan haba juga
  3. yougurt or food warmer : ni bekas untuk letak air panas since choc perlu proses double boil..tapi since kat mydin dah sentiasa sold out dibeli oleh anak murid cikgu Rahimah..maka boleh je ganti mangkuk biasa..cuma kontranya kena selalu ganti air..

  4. spatula : ni untuk godek coklat

  5. scrapper : ni untuk menyisihkan coklat yang bersepah2 tepi mold

  6. mold yang comel : ni mengikut kehendak anda..klu jumpa mold yang comel2 belikan saya sekali juga ye...hehe


Boleh juga refer di page cikgu saya dan senior saya nih...:
p/s:klu ada apron cantik tu value added..ape salahnya bercantik-cantik masa menggodeh coklat kan..heeee

1 comment:

shida Zulkifli said...

ada jual coklat compound online ke? berapa harganya termasuk postage ke Melaka?

Class update

SMS or call me at 013-6076706 for the information of training location.The fees of the class is RM250.00..Participant will be given a special present which will initiate newbie start chocolating by themselve ...^_^

We're may also handling a class in ur own place when the number of participants at least 3 to 4 person. There will be a charges for milage n accomodation (if its out of KL n BP). FREE milage fees for Putrajaya and Bandar Bandar Baru Bangi..

50% deposit of fees is a must for confirmation slot.. We will do a reminder to you at least 3 days before class. No refund for last minute cancellation.
Adhoc attendance will be entertainted if any vacancy on the date u request..

Enquiry Form

Name:
Email Address:
Contact Number
Self collect venue/ Delivery Option Putrajaya
Dengkil
Sri Kembangan
Bandar Baru Bangi
HUKM Cheras
Delivery by courier
Delivery Address
Type of chocolate Extra dark choc
Dark choc
Milk choc
White choc
Type of filling Almond
Walnut
Raisin
Prune
Apricot
Strawberry
Blueberry
Chocolate ganache
Coffee ganache
Packaging options Plastic container
Box (plain without ribbon/ tag)
Windowed Box (plain without ribbon/tag)
Box with decoration
Windowed box with decoration
Decorations particular (color of the box, ribbon, tag type)
Any other thing shoul be noted by me

form mail