^_^

Sunday, May 31, 2009

CMC : Chocolate Moist Cake or Cake Moist Chocolate?

Saya kerap kali lupa nak forwardkan email resepi kepada rakan opis saya camana nak wat kek coklat lembap.. Sebenar resepi ni saya grap daripada internet juga..pastu try buat kat umah [adunan saya tak improvise, toppingnya je saya sesuka suki apa nak je]... Nak claim sedap sgt tu cam riak...hehe tapi yang penting kek ni takkan bertahan lebih dari sehari dalam fridge rumah...

Resepinya :

Bahan A.
1 cawan air
1 cawan coklat / koko (Van Hountan) 1/2 cawan gula halus

Bahan B.
250 gm Buttercup (1 Ketul la..) ..[ni saya prefer golden churn butter sbb butter ni lagi wangi baunya]
2 cawan gula halus
2 cawan tepung kek
6 biji telur ayam
1 sudu teh vanilla

Cara-caranya..
Bahan A.
1. Bahan A disatukan & diletakkan ke dalam periuk
2. Panaskan di atas api yang kecil.
3. Kacau sehingga ia likat
4. Biarkan seketika (Bagi ia sejuk daa...)

Bahan B.
1. Pukul butter sama gula hingga kembang
2. Masukkan telur satu persatu & pukul lagi..
3. Masukkan esen vanila
4. Masukkan tepung kek berselang seli dengan bahan A tadi
5. Kacau hingga sekata
6. Masukkan dlm loyang & bakarlah dgn api yg sederhana

Untuk Hiasan Coklat masakan cair di sapu atas kek yg telah masak tu & taburlah coklat rice pula kat atasnya....


nak refer gambar, gi kat link ni..
http://fazya.blogspot.com/2009/01/moist-choc-cake.html

Thursday, May 28, 2009

Aidatul's ole2 + choc for sale


Some sweet delight on their 1st year anniversary...Happy Anniversary KGKG n Yan
[love and rose shape with almont nut and strawberry ganache pralin :12 pcs in high quality booklet box with window]
made for Abang Ngah Pencakar Langit
[bear and doraemon shape]

Yang the rest ni adalah untuk jualan...dah alang-alang buat biar byk kan...kekadang sebdiri rasa nak makan...[menaip sambil mata teramatlah kuyu..] Roses and vertigo shape pralin with almond nut and strawberry ganache
16 pcs pralin : RM24
NOW : RM 22 [sold to Encik Arman]
4 pcs pralin :RM6
NOW : RM5.50 [ sold to Nurin]
Nak??? call me at 012-7147126 [pick up point kat Putrajaya or HUKM]

Wednesday, May 27, 2009

Johor Bahru ke Putrajaya

Love is within the air..From JB flying to Putrajaya...
25pcs pralines (vertigo and love shape) inside high quality box with customize tagging...another mouth craving chocs delight will be uploaded in short time...

~Tq to Rafidah , nnt order lagi eh.. ^_^ ~

Saturday, May 23, 2009

Kelas Choc for Cohort

Inilah hasil kelas coklat saya bersama kawan-kawan saya..

Tarikh : 17 Mei 2009 [ala2 sambutan hari guru la..hehe]
Tempat : Rumah Saniah
Pelajar : Saniah, K.A'zimah dan Fifi






hehe hari ni tadi saya baru saja balik dari trip ke kedai bakery bersama mereka...hehe

For class boleh buzz saya...venue di tempat anda akan dipertimbangkan ...:)
PLs reconfirm your date 3 days before class where else date will be allocated to others..

Monday, May 18, 2009

List peralatan coklat

Saya telah berjaya berkongsi ilmu membuat coklat kepada beberapa individu.. Hehe tapi saya baru nak buat listing peralatan yang meraka perlukan..
  1. kitchen scale : seperti yang ada dalam posting saya sebelum ni atau pun scale manual juga boleh..tapi scale saya tu murah je..tak sampai RM50 pun..

  2. stainless steel mixing bowl : oleh kerana pembuatan choc berkaitan dgn haba..haruslah peralatan menampungnya itu turut react dengan haba juga
  3. yougurt or food warmer : ni bekas untuk letak air panas since choc perlu proses double boil..tapi since kat mydin dah sentiasa sold out dibeli oleh anak murid cikgu Rahimah..maka boleh je ganti mangkuk biasa..cuma kontranya kena selalu ganti air..

  4. spatula : ni untuk godek coklat

  5. scrapper : ni untuk menyisihkan coklat yang bersepah2 tepi mold

  6. mold yang comel : ni mengikut kehendak anda..klu jumpa mold yang comel2 belikan saya sekali juga ye...hehe


Boleh juga refer di page cikgu saya dan senior saya nih...:
p/s:klu ada apron cantik tu value added..ape salahnya bercantik-cantik masa menggodeh coklat kan..heeee

Thursday, May 14, 2009

Mulanya di sini..

Minat suka makan coklat : sejak kecik lagi [lebih 20 thn lepas]

Hasrat nak coklat jadi doorgift bekwoh [a.k.a BIGWORK @ kenduri kawen] : 5 thn lepas [after supply frezeer kat Lembaga Koko, masa ni keja ngan Polaris Sdn Bhd

Aktiviti perlaksanaan : pegi kelas coklat Dr Rahimah
Praktikal pertama :
Penimbang yang comot : mean saya sgt rajin buat coklat
coklat yang membuak-buak : aduh lenguhnya nak biar semuanya cair, oven di belakang tu tidak disalahgunakan untuk mencairkan coklat..
Inilah hasilnya : sebiji sahaja di dalam bekas tu bermaksud dah out of time frame..maka alternative nya tukar tambahan dengan apricot ngan raisins

Katakata yang membuatkan saya malu-malu meow...

"Bagus rajinnya..semua buat sendiri"....

huhu sbnrnya saya belum byk duit nak order kat org....

Sunday, May 10, 2009

Herbal for Chocolate

While attending coklat on 14th Feb ago, i've an opportunity to taste lavender choc [since my partner that time don't like milk choc and Dr. Rahimah ask her to try dark choc add some lavender herb...how lucky i am..sbb lavender to from France]

That was the last time i taste lavender with choc..nak tempah daripada Dr. Rahimah pun her herbal choc range tu asyik tak teringat..Dalam masa yang sama i keep surfing nak cari where i could find lavender, hoping i could buy online ...[since hard to find it in M'sia, mmg saya sgt suka eventho macam bau2 sabun gitu..]

At last yesterday i managed to get it...yeayyyyy!!! sangat suka..i'l also get another two more herd instead lavender ; raspberry leaf [advisable taken as tea] and rosehip [ni makan gitu je kot]..

To anyone yang nak kirim any of this herb boleh buzz me and i try to get it for u...nnt i'll check again if i could manage to get other herbs...But according to Dr. Rahimah [chocolate Guru] biasanya herb and spice hanya diminati oleh auntie2 n uncle2 shaja...:p

Sunday, May 3, 2009

Lagi about kelas choc

Salam my dear readers..

Schedule class bulan 5 sudah dipenuhi..[bulan 5 tak byk kelas pun, tapi saya ada program opis yang disifatkan sebagai 'kerja hakiki']

Kepada yang bertanya [tq for your enquiry], slotting time hanya boleh pada JUNE ONWARDS..

Untuk kawasan luar KL-Selangor, planning kelas setakat ini hanya di Batu Pahat je..[menumpang rumah ma saya..hehe]

Klu org Johor Bahru, mungkin boleh tanya SweetMum a.k.a Ibu Manis [refer di blogroll saya]..mungkin dia ada buat kelas di sana...

Class update

Baking class online available.
Email nutaizaf@gmail.com or whatsapp 0136076706 for further info